Sobotnie wypieki.

Cześć, dziś z mamą robiłam rogaliki z marmoladą. Jeśli też chcielibyście zrobić takie rogaliki to podam wam przepis.

 

Składniki: 

1 kg mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku na pieczenia, 10 dag świeżych drożdży, 1,5 szklanki mleka, 4 jajka-1białko, 1 kostka margaryny.

 

Przygotowywania:

Drożdże + 0,5 szklanki ciepłego mleka + 

1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki. 

Całość połączyć i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z jedną szklanką cukru, 1 białko zostawić do smarowania rogalików, mleko zagotować z margaryną(wystudzić). Do dużej miski wsypujemy mąkę, jajka utarte z cukrem, mleko z margaryną, proszek do pieczenia i wyrośnięty rozczyn z drożdży, wszystko razem wymieszanę i również zostawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicy wałkujemy placki i kroimy w trójkąty, trójkąty nadziewamy marmoladą.Rogaliki zawijamy, kładziemy na blachę i smarujemy białkiem. Pieczemy 15 minut w 200 C. Można posypać cukrem pudrem.

Pewnie chciałbyś/aś zjeść teraz swoje rogaliki, jeśli tak to smacznego!

Write a comment

Comments: 5
  • #1

    Julia Maczyńska (Saturday, 26 January 2013 21:28)

    chciałoby się zjeść twoje rogaliki

  • #2

    J.O. (Saturday, 26 January 2013 22:29)

    Marysiu, jutro piekę ! Dziękuję za przepis.

  • #3

    Michał Wielesik (Monday, 28 January 2013 21:51)

    Pyszne

  • #4

    Marcin P (Wednesday, 30 January 2013 18:29)

    Moja mama też robi takie:)ja uwielbiam: z masą z puszki- takie mleko słodkie, do ciast się dodaje albo z jabłkami- pycha!

  • #5

    Kasia (Monday, 01 April 2013 20:20)

    Wyglądają przepysznie, aż ślinka cieknie :-)